Sitecore 9.2 installation error : Failed to start the Marketing Automation Engine service. System.InvalidOperationException: This configuration has not been initialized. Please call the initialize method before using it.

I have followed Quick_Installation Guide for a Developer Workstation to install sitecore 9.2. 

I have tried all the solution mentioned here -> https://community.sitecore.net/developers/f/5/t/10020 . None of the solutions worked for me .

If anyone can provide guidance on how to resolve this it would be greatly appreciated.

Error screen shot 

 

 

 

Automation Engine  Log file : 

2019-08-28 16:28:26.770 +05:30 [Error] Error initializing XConnect client.
System.AggregateException: One or more errors occurred. ---> Sitecore.XConnect.XdbCollectionUnavailableException: The HTTP response was not successful: Unauthorized
at Sitecore.XConnect.Client.WebApi.ConfigurationWebApiClient.<Refresh>d__6.MoveNext()
--- End of stack trace from previous location where exception was thrown ---
at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)
at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.<InitializeAsync>d__32.MoveNext()
--- End of inner exception stack trace ---
at System.Threading.Tasks.Task.ThrowIfExceptional(Boolean includeTaskCanceledExceptions)
at System.Threading.Tasks.Task.Wait(Int32 millisecondsTimeout, CancellationToken cancellationToken)
at Sitecore.XConnect.Client.Configuration.XConnect.Extensions.ServiceCollectionExtensions.<>c__DisplayClass1_0.<UseXConnectClientConfiguration>b__0(IServiceProvider provider)
---> (Inner Exception #0) Sitecore.XConnect.XdbCollectionUnavailableException: The HTTP response was not successful: Unauthorized
at Sitecore.XConnect.Client.WebApi.ConfigurationWebApiClient.<Refresh>d__6.MoveNext()
--- End of stack trace from previous location where exception was thrown ---
at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)
at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.<InitializeAsync>d__32.MoveNext()<---

2019-08-28 16:28:26.803 +05:30 [Error] Failed to start the Marketing Automation Engine service.
System.InvalidOperationException: This configuration has not been initialized. Please call the initialize method before using it.
at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.CheckInitialized()
at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.get_CurrentModel()
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ActivatorUtilities.ConstructorMatcher.CreateInstance(IServiceProvider provider)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ActivatorUtilities.ConstructorMatcher.CreateInstance(IServiceProvider provider)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ActivatorUtilities.ConstructorMatcher.CreateInstance(IServiceProvider provider)
at Sitecore.XConnect.Configuration.Extensions.<>c__DisplayClass24_0.<UseServiceDecorator>b__1(IServiceProvider provider)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ActivatorUtilities.ConstructorMatcher.CreateInstance(IServiceProvider provider)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitTransient(TransientCallSite transientCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitIEnumerable(IEnumerableCallSite enumerableCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ActivatorUtilities.ConstructorMatcher.CreateInstance(IServiceProvider provider)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)
at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceProviderServiceExtensions.GetService[T](IServiceProvider provider)
at Sitecore.Xdb.MarketingAutomation.Engine.App.ServiceConfiguration.get_Engine()
at Sitecore.Xdb.MarketingAutomation.Engine.App.EngineService.OnStart(String[] args)

 

Xconnect website Log file : 

2019-08-28 16:28:21.832 +05:30 [Information] XConnect Test Host Application Start, Machine: "SFDFDA301", Site: "miltonxconnect", AppId: "/LM/W3SVC/3/ROOT"
2019-08-28 16:28:24.747 +05:30 [Error] Service can not be found: Sitecore.Xdb.Collection.Data.SqlServer.Configuration.ColumnEncryptionKeyStoreProviders.KeyStoreProviders, Sitecore.Xdb.Collection.Data.SqlServer
2019-08-28 16:28:24.756 +05:30 [Information] Certificate Validation Filter Enabled
2019-08-28 16:28:24.756 +05:30 [Information] SSL Validation Filter Enabled
2019-08-28 16:50:18.589 +05:30 [Information] XConnect Test Host Application End, Machine: "SFDFDA301", Site: "miltonxconnect", AppId: "/LM/W3SVC/3/ROOT"

 

 

  • Go to Services and Please start the marketing automation engine service, then it will work fine.
  • In reply to Ashish Khare:

    Hello Ashish ,

    Thanks for the quick reply.

    I have tried multiple times to start the service manually , every time it is failed with above error message.
  • Hello Kumara.
    My english is not very good, but I'll try my best!

    In my case:
    I have Auto-Discovery Web Proxy Server.
    IE11 proxy setting "Automatically detect settings" default is ON.
    So, MarketingAutomationService(Local System account) query to proxy server.
    Proxy server can't resolve xConnect URL.

    Solution:
    1.Run GroupPolicyEditor
    Computer Configuration - Administrative Templates
    - Windows Components - Internet Expolorer
    - Make proxy settings per-machine (rather than per-user) switch to "Enabled".
    2.Run IE11 as administrator
    Edit proxy setting,
    "Automatically detect settings" turn OFF,
    and Manual proxy setting, add "Exceptions" xConnect bind name.

    3.Run Sitecore Installation Script.

    Good Luck!
  • Please follow this thread varunvns.wordpress.com/.../
    It has few steps to fix this issue.